W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • poniedziałek, 10 lutego 2020 9:10

Artykuł reklamowy

Polska, neapoletana, siciliana czy americana – 4 rodzaje ciasta do pizzy, które pokochacie!

Rozmowa o gustach w odniesieniu do pizzy to rzecz bardzo trudna, o ile nie nierealna. Smak należy bowiem do najbardziej zindywidualizowanych upodobań. Pewnie ilu pizzożerców, tyle zamiłowań i do ciasta, i do smaku pizzy. Jakie jest najlepsze? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Możemy jednak z całą pewnością powiedzieć kilka słów o czterech najpyszniejszych ciastach w polskich pizzeriach.

Polska, neapoletana, siciliana czy americana &ndash 4 rodzaje ciasta do pizzy, które pokochacie!

1. Pizza polska

Zaczynamy regionalnie. Ciasto polskie powstało z dala od Włoch. Niewiele ma też wspólnego z tradycyjnym włoskim ciastem i prawdziwą włoską pizzą. Początki polskiej pizzy sięgają lat 90. Wówczas zaczęto wypiekać placek z sosem pomidorowym, mięsem i warzywami. Jak? Zwyczajnie. W zwykłym piekarniku. Ciasto składa się z mąki, żółtka, wody, oleju, soli, mleka, cukru i drożdży. Można się łatwo domyślić, że jest to ciasto, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Efekty? Pulchny, dość gruby placek. Charakterystyczne dla pizzy polskiej jest bogactwo składników, zgodnie z zasadą: im więcej, tym lepiej. Na polskiej pizzy nie znajdziemy mozzarelli. Za to pod dostatkiem tu żółtego sera. A co więcej? Obowiązkowo kiełbasa i pieczarki. Nierzadko również papryka, kukurydza, jajko czy co tylko gospodyni lub gospodarz ma pod ręką.

Wbrew pozorom przygotowanie polskiej pizzy wcale nie jest takie proste. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości przy pracy i wprawy. Nieodpowiednio zrobione jest zbyt twarde lub surowe w środku. Chcąc przygotować pizzę według prawdziwego, polskiego przepisu, musimy być bardzo czujni i dokładni.

2. Pizza neapoletana

To prawdziwa włoska pizza, której zawdzięczamy często spotykany dzisiaj okrągły kształt. Jest produktem chronionym przez Unię Europejską ze względu na produkcję i skład. Restauracjom, które serwują neapoletanę przyznaje się certyfikat autentyczności. Ciasto jest cieniutkie i chrupiące. Wypieka się je jedynie przez kilkanaście sekund. Bazę dla pizzy stanowią ręcznie gniecione pomidory. Bardzo ważna jest także mozzarella, ale nie byle jaka! Musi być to koniecznie Mozzarella di Bufala. Pizza neapoletana, w odróżnieniu od polskiej, cechuje się prostotą. Nie znajdziemy tu wielu składników. Zazwyczaj sos pomidorowy oraz mozzarellę dopełnia listek bazylii i oliwa. Mimo, że zestawienie jest zupełnie nieskomplikowane, wcale się nie nudzi i znajduje wielu fanów wśród pizzożerców.

3. Pizza siciliana

Grube, wyrośnięte ciasto, chrupiące i lekkie oraz bardzo proste składniki na cieście to pizza siciliana. Jest najrzadziej spotykaną w polskich pizzeriach, dlatego warto jej szukać, by chociaż raz spróbować. Pizza rzadko jest okrągła. Raczej ma kształt prostokąta. Zazwyczaj podawana jest z samym sosem pomidorowym. Można ją jednak spotkać także w towarzystwie mięsa i warzyw. Wszystko zapieka się razem. Raczej nie ma zwyczaju posypywania czymś pizzy po upieczeniu (np. serem czy rukolą), chociaż na Sycylii, skąd się wywodzi, spotkamy ją zawsze posypaną świeżymi dodatkami.

4. Pizza americana

Ciasto cienkie z grubymi bokami, a na wierzchu bogactwo dodatków. Zawsze sos pomidorowy i mozzarella. W odmianie chicago, ciasto składa się z dwóch warstw, pomiędzy którymi znajdziemy ciągnący się ser. To pizza dla łasuchów, która nie pozostawi nikogo głodnym.

Gdzie szukać i zjeść pizzę o różnych rodzajach ciasta? Pizza Dominium w Gdańsku (https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk)! Ciasto grube, cienkie, tradycyjne, a nawet pełnoziarniste. Jest w czym wybierać!

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend w ogrodzie

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2025 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij