W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • galeria: 16
  • poniedziałek, 13 września 2021 10:15

Kościerzyna

Deszcz nie przestraszył uczestników wczorajszego Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy k. Kościerzyny (FOTO)

Były degustacje i wspólne gotowanie zupy żurawinowej oraz występy na scenie.

Deszcz nie przestraszył uczestników wczorajszego Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy k. Kościerzyny FOTO

Były placki z żurawiną, gofry z musem żurawinowym czy śledź w żurawinie i najważniejsza wśród potraw - pieczona pierś z kaczki z sosem żurawinowym. Wczoraj (12.09) w Dobrogoszczy k. Kościerzyny odbył się VIII Festiwal Żurawiny. Były degustacje i wspólne gotowanie zupy żurawinowej oraz występy na scenie. Niedzielny piknik poprzedziły rowerowe rajdy m.in. z wizytą studyjną na bagnach. - Celem naszego festiwalu jest promocja aktywnego wypoczynku, integracja uczestników, ale przede wszystkim promowanie żurawiny. To niezwykle cenny owoc, który jest bogaty w witaminy i minerały - mówi Weekend FM Halina Rogińska prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata":

- To jest owoc nie do zdarcia, a pamiętajmy o dzisiejszym haśle tego festiwalu: jedz więcej żurawiny, będziesz zdrowy i szczęśliwy. To nie tylko, kiedy jesteśmy chorzy, sięgamy po herbatkę czy po owoc, ale cały rok. To jest owoc bardzo trwały i można go przetrzymać w zamrażarce, w słoiku, w formie suszonej, sorbetów, kompotów, dodawać do różnych potraw.

Halina Rogińska

Do częstszego sięgania po żurawinę w codziennej kuchni zachęcał także gość specjalny festiwalu Tomasz Jakubiak. Ten znany z telewizyjnych programów kulinarnych kucharz wraz z innymi szefami kuchni przygotowywał dla uczestników festiwalu dania z żurawiny. - Żurawina w Polsce jest wciąż niedoceniana. A przecież może być zamiennikiem dla cytryny czy wiśni. Można z niej przygotować wiele ciekawych potraw - mówi Weekend FM Tomasz Jakubiak:

- Idealnie pasuje do ptactwa, do wieprzowiny, do serów. Żurawina jest niesamowicie uniwersalna i tak naprawdę trzeba ją cenić za walory nie tylko artystyczne, jeżeli chodzi o podkreślenie każdego dania i wykończenie, ale także i walory prozdrowotne, które mają bardzo dobry wpływ. Warto też dodać, że żurawina jest jednym z niewielu produktów, który nawet po przetworzeniu dalej jest niesamowicie wartościowy i odżywczy.

Tomasz Jakubiak


Deszcz nie przestraszył uczestników wczorajszego Festiwalu Żurawiny w Dobrogoszczy k. Kościerzyny (FOTO)
Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend w ogrodzie

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2024 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij