W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno [x]

Zamknij okno  X

Reklama

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • poniedziałek, 17 marca 2014 13:29

Podsumowanie działalności Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach w 2013 roku

W dniu 13 marca w ratuszu odbyło się walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach, podczas którego podsumowano działalność Banku Żywności w 2013 roku.

fot. UM Chojnice

W ubiegłym roku Bank Żywności realizował swoje cele na terenie 6 powiatów w  województwie pomorskim, 4 powiatów w województwie kujawsko-pomorskim i 1 powiecie w województwie wielkopolskim. Podejmowane działania dotyczyły głównie realizacji Programu Pead, pozyskiwania żywności od producentów i dystrybutorów oraz realizacji trzech zbiórek żywności: wielkanocnej, Podziel się Posiłkiem i świątecznej. W ramach tych działań rozdysponowano niespełna 1220 tony żywności. W tym zakresie Bank współpracował ze 129 organizacjami, za pośrednictwem których wsparcie uzyskało średnio miesięcznie ok. 33 tysięcy osób. W 2013 roku zrealizowano także trzy zadania, które otrzymały dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego i Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku, a także z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

Rok 2013 Bank Żywności zamknął sumą bilansową w wysokości ponad 147 tys. zł oraz stratą ok. 4,5 tys. zł. Natomiast przychody z działalności statutowej ukształtowały się na poziomie  ok. 4,5 mln zł i wzrosły w stosunku do roku 2012 o ok. 6,2%. Wzrost ten wynikał zarówno z przyjęcia większej ilości produktów z Programu Pead, jak i większego pozysku własnego – wypracowanego przez Bank Żywności, tj. żywności pozyskanej od producentów, dystrybutorów i w ramach zbiórek żywności. Ogólny indeks zwrotu wyniósł średnio 21,68 zł za każdą zaangażowaną złotówkę (dla porównania w roku 2012 wyniósł 19,76 zł).

W 2014 roku działania Banku Żywności będą koncentrowały się głównie wokół pozysku żywności, w mniejszym stopniu zaś na edukacji i szkoleniach wolontariuszy. Wszystko z uwagi na fakt zakończenia Programu Pead i oczekiwania na nowy Program, który ma rozpocząć się jesienią br. Nowy Program FEAD (Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym) obejmie swoim działaniem wszystkie państwa członkowskie i zastąpi Program Dystrybucji Żywności. Fundusz popierać będzie wszelkie działania związane z rozdawaniem żywności, szczególnie ze zbieraniem, transportem oraz dystrybucją, która pomoże również zredukować marnotrawstwo jedzenia.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.
  • czwartek, 19 września 2019 13:44

Chojnice: Pod patronatem Weekend FM

II Chojnice Fantasy Days już w sobotę. Poznaj szczegóły imprezy

Sport:

Reklama

Reklama

Polska i Świat:

Copyright © 2001-2018 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij