W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  •  2
  • niedziela, 8 września 2024 8:27

Chojnice

Kolejne spotkanie w sprawie zielonego mleka i produkowanego z niego w Chojnicach sera

Partnerom zależy na większej promocji.

Kolejne spotkanie w sprawie zielonego mleka i produkowanego z niego w Chojnicach sera

fot. Aneta Czupryniak

Wyprodukowali zdrowy ser z zielonego mleka, a teraz główkują nad jego promocją. W Charzykowach odbyło się kolejne spotkanie partnerów projektu pod egidą Lokalnej Grupy Działania "Sandry Brdy".

Przypomnijmy, projekt był pilotażowy i polegał na karmieniu krów wzbogaconą ziołami mieszanką traw oraz dobrej jakości paszami i uzyskaniu w ten sposób mleka o podwyższonych wskaźnikach zdrowotnych.

Ser był finalnym założeniem operacji. Udało się je zrealizować, tyle że nie na masową skalę. Jak ustaliliśmy, w tygodniu z taśmy produkcyjnej w chojnickim oddziale Spomleku schodzi 1,5 tony sera z zielonego mleka. Trafia do przyzakładowego sklepu, ale - jak zaznacza dyrektor mleczarni Damian Kożuch - trwają prace marketingowe, które pozwolą wprowadzić go także do marketów.

Mamy projekt nowej koperty i to jest pierwszy projekt i w tej chwili pracujemy jeszcze nad tym, żeby nie był tylko w plastrach, ale żeby był też w kawałkach.

Damian Kożuch

Dyrektor chojnickiej filii Spomleku - jeden z partnerów projektu - dodaje, że w rozwijaniu idei sera z zielonego mleka i zdobywaniu kolejnych rynków może przeszkodzić fakt, że spółdzielnia ma za mało dostawców. Do projektu przystąpiło tylko 7miu rolników z regionu, a zainteresowanych współpracą jest dwóch kolejnych.

Czy ser z mleka z podwyższoną zawartością witaminy E, kwasu linolenowego i beta-karotenu zdobędzie sławę, choćby lokalną?

Bardzo na tym zależy szefowej "Sandrów Brdy" Grażynie Wera-Malatyńskiej.

Będziemy negocjować z mleczarnią, będziemy starali się zachęcić mleczarnię, żeby jednak mimo wszystko poszerzyć tą gamę. Nam zależy żeby on był na lokalnym rynku.

Grażyna Wera-Malatyńska

W trwającym od 2021 roku i zakończonym niedawno projekcie uczestniczyła też Politechnika Bydgoska oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Człowiek i Biosfera
Kafelek audycji: Wakacje w Muzeum
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend na polu

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2024 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij