
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoL-karnityna to związek chemiczny konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne powodzenie zdobywa wśród osób odchudzających się. Karnityna występuje w 2 formach, jednak to właśnie L-karnityna jest aktywna biologicznie, a co za tym idzie, wykazuje dobroczynne działanie w organizmie człowieka. L-karnityna przyjmowana wraz z pożywieniem wchłania się w 50-85% w przewodzie pokarmowym. L-karnitynę warto jednak suplementować szczególnie jeśli jest się na diecie wegetariańskiej. L-karnityna występuje bowiem głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak mięso czy nabiał. Stąd osoby stosujące dietę wegetariańską są szczególnie narażone na niedobory L-karnityny.
L-karnityna: co to?
L-karnityna powstaje w organizmie człowieka (endogenna synteza) z aminokwasów jak lizyna oraz metionina. Powstawanie L-karnityny ma miejsce w wątrobie, nerkach oraz mózgu. Dzienne zapotrzebowanie na L-karnitynę wynosi około 15 mg. Ponieważ L-karnityna wytwarzana jest w organizmie ludzkim, niedobory karnityny można podzielić na te o podłożu genetycznym oraz niedobory nabyte. Niedobór L-karnityny może objawiać się np. w obrębie mięśnia sercowego. Na niedobory L-karnityny narażone są szczególnie osoby, które cierpią na choroby wątroby. Organizm ludzki czerpie zasoby L-karnityny głównie z pożywienia, jednak niekiedy może się okazać, że niezbędna będzie suplementacja L-karnityny. Warto wtedy sięgnąć po suplementy diety ze sprawdzonych źródeł. Są one dostępne np. pod adresem: https://ostrovit.com/pl/menu/l-karnityna-18790.html.
Spalanie kwasów tłuszczowych i udział w metabolizmie lipidów
Jedną z głównych funkcji L-karnityny w organizmie człowieka jest udział w metabolizmie lipidów. L-karnityna transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów komórek. Dzięki temu w komórkach powstaje energia niezbędna do ich poprawnego funkcjonowania. Co więcej, L-karnityna wspiera również spalanie kwasów tłuszczowych, niezbędne, jeśli zależy nam na zmniejszeniu tkanki tłuszczowej. L-karnityna zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii. To z kolei zwiększa procesy spalania kwasów tłuszczowych zgromadzonych w organizmie. L-karnityna jest zlokalizowana głównie w mięśniach szkieletowych. Przez to działanie wspomnianych mięśni jest najbardziej zależne od L-karnityny. Ponadto jednym z objawów niedoboru L-karnityny jest niewydolność serca. Terapie L-karnityną mają zastosowanie głównie właśnie w chorobach układu sercowo-naczyniowego, a także w osłabieniu mięśni.
L-karnityna na schudnięcie
L-karnityna obniża zapotrzebowanie kaloryczne. Powinniśmy jednak pamiętać, że jeśli zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej w zdrowy sposób, powinniśmy opierać się głównie na zbilansowanej diecie oraz aktywności fizycznej. Korzystanie z suplementów diety i ich korzystne działanie może być pomocnym wsparciem, jednak nie zapewni podstaw dotyczących troski o ludzki organizm.
Nie tylko odchudzanie: L-karnityna w codziennej diecie
Rola L-karnityny nie ogranicza się jedynie do wspomagania schudnięcia. Jest ona niezbędna również do prawidłowego funkcjonowania komórek. Bierze udział w przemianach węglowodanów, procesie termogenezy i termoregulacji. L-karnityna wpływa również na aktywność hormonów. Osobom odchudzającym się prawdopodobnie spodoba się również fakt, że L-karnityna hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej. Ponadto L-karnityna korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Należy być wyczulonym zarówno na niedobór L-karnityny jak i jej nadmierne stosowanie, które może skutkować dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.

Słuchaj w: