W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • sobota, 20 listopada 2021 9:59

Artykuł reklamowy

Prawidłowa dieta dla ucznia - 5 pomysłów na drugie śniadanie

Drugie śniadanie (lub, jak kto woli, lunch) dla dzieci w wieku szkolnym nie musi być monotonne. Nie musi też opierać się tylko na pakowanych codziennie do tornistra kanapkach. Wystarczy odrobina fantazji, by dosłownie wyczarować kilka oryginalnych posiłków, które młody uczeń pokocha!

Prawidłowa dieta dla ucznia - 5 pomysłów na drugie śniadanie

O czym pamiętać?

Odpowiedni jadłospis dla małoletniej pociechy to zdecydowanie coś, czemu należy poświęcić chwilę i odpowiednio przemyśleć. Warto korzystać z pomocy i porad, w które obfituje Internet. Tak samo warto pomyśleć nad potencjalnymi suplementami (jak chociażby wysokoenergetyczna dieta dla dzieci na żywieniemaznaczenie.pl).

Oprócz tego, oczywiście, podstawą jest odpowiednie zbalansowanie diety i eliminacja niezdrowych produktów. Nie ma tu miejsca na takie produkty jak:

  • słodzone płatki zbożowe,
  • fast foody,
  • kremy do smarowania pieczywa (czekoladowe, orzechowe etc.),
  • wypieki cukiernicze (pączki, eklerki, faworki),
  • słodkie napoje gazowane typu cola i inne.

Zamiast tego dobry jadłospis dziecka musi obfitować w:

  • węglowodany zbożowe,
  • białko,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • magnez,
  • żelazo.

Pamiętajmy też o tym, że oprócz zbalansowania posiłki dla dzieci powinny być zróżnicowane oraz atrakcyjne wizualnie. Młody człowiek potrafi być pod tym względem bardzo wymagający, ale też doceni wyjątkowość takiego posiłku.

Zdrowy tydzień

Czemu nie mielibyśmy rozplanować nowych posiłków dla dziecka na cały tydzień? Ułatwi to nam organizację jadłospisu. Oto najlepsze pomysły, które młody uczeń pokocha:

1. Poniedziałek: sałatka z jajkiem, rukolą i papryką

Składniki:

  • 1 jajko na twardo,
  • 1 pomidor,
  • połowa cebuli,
  • połowa papryki,
  • 2 garście rukoli,
  • pół papryki zielonej,
  • kilka oliwek zielonych,
  • łyżka pestek słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie.

Ugotowane jajko pokroić w ósemki. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę. Całość można wymieszać albo układać warstwami rukola - reszta warzyw - jajka, w zależności od preferencji.

2. Wtorek: kasza jaglana z cynamonem

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • półtorej szklanki wody,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie,
  • pół pokrojonego w kostkę jabłka,
  • przyprawy: cynamon, imbir i kardamon.

Kaszę ugotować z rodzynkami. Dorzucić przyprawy, ostudzić, dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać z orzechami.

3. Środa: sałatka z orzechami włoskimi i pomarańczą

Składniki:

  • 2 garści mixu sałat,
  • 1 pomarańcza,
  • 6 orzechów włoskich,
  • 20 g sera typu blue
  • sok z połowy pomarańczy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka oliwy z oliwy,
  • szczypta soli,
  • 2-3 krople sosu sojowego.

Pokroić orzechy włoskie i uprażyć je na patelni. Pokroić kawałki pomarańczy i ułożyć je na sałacie, dodając orzechy i pokruszony ser. Wymieszać sok, miód, oliwę, sól i sos sojowy i polać nimi sałatkę.

4. Czwartek: tortilla z serkiem i warzywami

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • serek śmietankowy,
  • ogórek, papryka, marchewka.

Z mąki, cukru, soli i proszku do pieczenia wyrobić ciasto, dodając wodę i olej. Podzielić ciasto na 10 części i każdą spłaszczyć na kształt placka. Ciasto przykryć i odłożyć na 15 minut. Rozwałkować każdy placek na 2 mm i smażyć bez tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Warzywa pokroić w słupki. Tortillę posmarować serkiem, przyprawić i napełnić warzywami.

5. Piątek: muffiny z musli

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g mieszanki bakalii, orzechów i płatków owsianych,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Do przesianej mąki dodać proszek i cukier. Jajko roztrzepać razem z mlekiem i olejem, potem dokładnie wymieszać z musli i czekoladą. Połączyć składniki, wymieszać i przełożyć do formy na muffinki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec 15-20 minut.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend w ogrodzie

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2024 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij