
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoMaliny nie bez powodu cieszą się dużą popularnością w naszym kraju. Są lubiane nie tylko ze względu na pyszny smak i wspaniały aromat. Powszechnie znany jest dobroczynny wpływ malin na nasze zdrowie. Sok z malin pomocny jest w leczeniu sezonowych infekcji i przeziębień. Jakie jeszcze wyjątkowe właściwości mają te owoce?
W sezonie chętnie zajadamy się świeżymi malinami, a na zimę przygotowujemy z nich sok. Warto również pokusić się o przygotowanie innych przetworów, jak dżem, konfitura, nalewka, czy frużelina malinowa. Zimą dostarczą nam one niezbędnych witamin, a ich samodzielne przygotowanie przyniesie satysfakcję. Zdrowe przetwory owocowe można kupić również w wyspecjalizowanych sklepach.
Maliny to skarbnica cennych wartości odżywczych.
Zawierają mnóstwo witamin:
Są także źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Regulują pracę układu pokarmowego dzięki zawartości błonnika, pektyn i substancji śluzowatych. Ciekawostką jest fakt, iż zawartość witaminy C w owocach nieznacznie różni się w zależności od odmiany maliny.
Warto wspomnieć, że maliny posiadają również fitaminy, czyli cenne substancje występujące wyłącznie w roślinach. Mają one właściwości podobne do witamin, i również wspierają organizm. W owocach malin znajdziemy też naturalne kwasy organiczne i olejki eteryczne, dzięki którym mają one charakterystyczny zapach i smak.
Ze zdrowotnych właściwości malin możemy korzystać nie tylko latem. Przetwory z tych owoców są idealne, gdy jesienną lub zimową porą dopadnie nas przeziębienie lub grypa. Sok z malin zawiera podobnie jak aspiryna kwas salicylowy, jest więc w stanie obniżyć gorączkę. Maliny mają również doskonałe właściwości rozgrzewające, co pomaga w zwalczaniu infekcji. Należy pamiętać, by sok malinowy dodawać do lekko przestudzonej herbaty, by nie tracił witamin.
Dżemy czy powidła z malin to smaczne przekąski, których można używać również jako dodatków do różnego rodzaju posiłków, ciast, gofrów, serników, naleśników.
Atrakcyjną alternatywą dla dżemu jest frużelina malinowa. Frużelina to owoce zatopione w żelu przygotowanym z żelatyny i mąki ziemniaczanej. Przypomina kisiel, jednak żelatyna powoduje, że jest bardziej błyszcząca. Frużelina zawiera występujące naturalnie cukry. Przygotowując ją w domu zwykle dosładza się białym cukrem, natomiast w dobrych sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest frużelina malinowa słodzona erytrytolem, czyli zdrowym słodzikiem. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Nie zawiera praktycznie kalorii, więc jest polecany osobom dbającym o linię.
Frużelinę z malin tak jak konfiturę można dodawać do owsianki, ryżu, makaronu, ciast, tortów, koktajli białkowych. Korzystajmy więc z malin i ich bogatych walorów smakowych i zdrowotnych nie tylko latem!
Słuchaj w: