W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  •  4
  • czwartek, 10 marca 2016 11:19

Podsumowanie działalności Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach za 2015 rok

W dniu 3 marca 2016 r. w sali obrad Rady Miejskiej odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach, podczas którego podsumowano działalność Stowarzyszenia w 2015 r.

Podsumowanie działalności Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach za 2015 rok

fot. UM Chojnice

Ubiegły rok zamknięto sumą bilansową w kwocie 428.377,93 zł oraz wynikiem finansowym w wysokości (+) 202.931,07 zł. Główny czynnik wpływający na ten wynik to wartość zapasów magazynowych, których stan wyniósł  231.775,26 zł. Wynikał on z wielkości obrotu towarowego w miesiącu grudniu. Przychody z działalności statutowej ukształtowały się na poziomie 4.773.227,92 zł i wzrosły o prawie 33 proc. w stosunku do przychodów w roku 2014. Wzrost ten jest efektem podpisania umowy na realizację programu POPŻ Podprogram 2015, który zastąpił Program Pead. Na asortyment żywności POPŻ składały się m.in. mąka, makaron, dżemy, ryż, kasza, olej, mleko UHT, sery żółte, sery topione, kawa zbożowa, dżemy, sok jabłkowy, klopsy, mielonka. Ogółem z pomocy żywnościowej skorzystało 16 500 osób otrzymując ponad 115 031 sztuk paczek żywnościowych. Pozysk własny w roku 2015 wyniósł prawie 378 ton i pochodził m.in. od producentów 70,21 tony, dystrybutorów 42,01 tony, ze zbiórek żywności 52,34 tony, mechanizmu WOW 166,82 tony.
W ramach środków Banku Żywności przywiezionych zostało ponad 114 ton produktów. Wykonano w tym zakresie na rzecz organizacji współpracujących 40 transportów „własnych”. Dodatkowymi działaniami w ramach programu POPŻ były tzw. działania towarzyszące dystrybucji żywności – warsztaty kulinarne, dietetyczne i z edukacji ekonomicznej. W ciągu roku skorzystały z nich 1 232 osoby biorąc udział w łącznie 77 warsztatach. Wskaźnik zwrotu z pozysku własnego ukształtował się na poziomie 7,01 zł, co daje członkom ponad 7-krotny zwrot z zaangażowanych środków własnych.
Ponadto w ubiegłym roku Bank Żywności w Chojnicach przeprowadził trzy zbiórki żywności oraz wydał publikacje dla podopiecznych m.in. pomysły na niemarnowanie jedzenia oraz przepisy z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Górnicy z Pomorza
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2024 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij