
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoTo już 12. edycja tej imprezy.
Sernik z sosem żurawinowym oczarował jury 12. Festiwalu Żurawiny, który odbył się wczoraj (14.09.) w Dobrogoszczy, w gminie Kościerzyna.
Oprócz tradycyjnego konkursu na najlepsze danie z żurawiną, były również konkursy malarskie i plastyczne, live cooking, a także koncerty i występy na scenie.
- Jako kucharze promujemy żurawinę, bo ma wspaniałe właściwości i doskonale łączy się z różnymi smakami - mówi Weekend FM kucharz, przewodniczący jury w konkursie na najlepsze danie z żurawiną Sławomir Miotk:
- Żurawina fantastycznie się nadaje do sałatki, jako dodatek do dania, w daniu - nadziewać można żurawiną. Kaszuby słyną z żurawiny i my bardziej ją jeszcze promujemy.
Sławomir Miotk
To już 12. edycja tej imprezy.
- Promujemy żurawinę, bo ma wiele właściwości prozdrowotnych - mówi Weekend FM Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata", które było organizatorem wydarzenia:
- Żurawina ma bardzo dużo witaminy C, jest antyrakowa, ma właściwości ściągające - odkaża, ale jeszcze ściąga rankę. Są pasty i mydełka na bazie żurawiny, wiele produktów. Są ciasta, pasztety, desery.
Halina Rogińska
Podczas festiwalu wręczono ministerialne medale za zasługi dla turystyki w regionie. Otrzymali je wójt gminy Karsin Roman Brunke oraz kierownik Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego Andrzej Penk. Tradycyjnie festiwal poprzedziły też rowerowe rajdy szlakiem kaszubskiej żurawiny.
Słuchaj w: