W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • poniedziałek, 9 grudnia 2024 11:27

Artykuł sponsorowany

Najsmaczniejsze dania kuchni wietnamskiej – co warto spróbować?

Niebanalna w smaku, aromatyczna i bajecznie kolorowa – kuchnia wietnamska zaskakuje swoją różnorodnością i w wyjątkowy sposób balansuje smaki słodkie, słone, kwaśne i pikantne. To kuchnia lekka i pełna świeżych składników, która cieszy się wciąż rosnąca popularnoscią na całym świecie. Co warto z niej spróbować? W tym artykule przedstawimy Ci kilka klasycznych, a także nieco mniej znanych dań, które po prostu muszą choć raz znaleźć się na Twoim talerzu.

Najsmaczniejsze dania kuchni wietnamskiej &ndash co warto spróbować?

Klasyki kuchni wietnamskiej

Wietnam jest krajem bardzo zróżnicowanym i znajduje to odzwierciedlenie także w jego kuchni. Na jej rozwój wpłynęło w praktyce wiele czynników, od ukształtowania terenu, przez wpływy historyczne, aż po wielowiekowe tradycje. Ciekawostką jest to, że kuchnia wietnamska nieco różni się w zależności od regionu. Można podzielić ją na kuchnię południową Hanoi, środkową Hue i północną Sajgonu. Różnego rodzaju smaków i potraw jest więc do odkrycia naprawdę dużo. Zacznijmy jednak od klasyków.

Zupa pho: lekki, aromatyczny bulion z makaronem ryżowym i dodatkami

Polacy mają kultowy rosół, a Wietnamczycy zupę pho. To aromatyczny bulion gotowany z dodatkiem takich przypraw jak cynamon, anyż i goździki. Podaje się go z makaronem ryżowym i dodatkami, np. kurczakiem, plasterkami delikatnej wołowiny, posiekaną kolendrą, cebulką lub szczypiorkiem. Danie często przyprawia się też sosem chili lub sojowym. Zupa pho wyróżnia się głębokim, orzeźwiającym smakiem. Wietnamczycy jedzą ją o każdej porze dnia i co ciekawe, nie do końca uważają ją za zupę.

Banh mi: wietnamska kanapka w bagietce

Ciekawym daniem kuchni wietnamskiej jest też bahn mi, czyli kanapka przygotowywana na bagietce. To jedna z najpopularniejszych potraw typu street food, serwowana często na tętniących życiem ulicach dużych wietnamskich miast. Musisz wiedzieć, że kanapka bahn mi to prawdziwa sztuka kreatywności – Wietnamczycy podają ją bowiem na mnóstwo różnych sposobów. Wieprzowina, wołowina, kurczak, tofu, jajko sadzone, pasztet, czy ryba to tylko kilka z wielu możliwych opcji. Kanapki uzupełnia się też oczywiście warzywami, a także różnego rodzaju sosami.

Sajgonki – niewielka sajgonka jako królowa wietnamskich przekąsek

Najsmaczniejsze dania kuchni wietnamskiej – co warto spróbować?

Jak już wiesz, jednym z ważnych nurtów w kuchni wietnamskiej jest kuchnia Sajgonu. To właśnie z niej wywodzi się danie, które króluje wśród wietnamskich przekąsek, a mianowicie sajgonki. To niewielkie zawijane naleśniczki nadziewane farszem i maczane w sosach. Sajgonki występują w wielu wariantach smakowych i dwóch wersjach – smażonej i świeżej. Można spotkać zarówno sajgonki z  mięsem, jak i z warzywami, a więc niemal każdy jest w stanie znaleźć wśród nich coś dla siebie.

Smażone sajgonki charakteryzują się złocistym kolorem i różnorodnością smaków oraz tekstur. Najczęściej znajduje się w nich mięso wieprzowe, warzywa, makaron z tapioki i wietnamskie grzyby, ale z powodzeniem można znaleźć też sajgonki z kurczakiem, tofu czy samymi warzywami.

Świeże sajgonki podaje się po zawinięciu, bez smażenia. W formie farszu często wykorzystuje się świeże warzywa, kurczaka, tofu czy krewetki.

Mniej znane, ale warte spróbowania dania

Oczywiście kuchnia wietnamska to nie tylko znane klasyki, ale także nieco mniej popularne potrawy, których jednak również warto spróbować. W naszym zestawieniu najsmaczniejszych dań kuchni wietnamskiej musiały znaleźć się więc takie propozycje jak bun cha oraz ca kho to.

Bun cha: grillowane mięso z makaronem ryżowym

Czy wiesz, że do popularności kuchni wietnamskiej przyczynił się w 2016 roku pełniący wówczas funkcję prezydenta Stanów Zjednoczonych Barack Obama? Podczas swojej wizyty w Wietnamie zachwalał on właśnie potrawę bun cha.

Bun cha to w praktyce danie, na które składają się grillowane kotlety wieprzowe podawane w towarzystwie plasterków boczku, makaronu vermicelli i sosu, który stanowi połączenie sosu rybnego, marchewki i zielonej papai. Wszystko to często uzupełnia się również o chili i siekany czosnek.

Bun cha to potrawa o niezwykle oryginalnym smaku, która łączy w sobie nuty słodkie, pikantne i wędzone.

Ca kho to: ryba karmelizowana w glinianym garnku

Miłośnicy nieoczywistych rozwiązań kulinarnych docenią na pewno ciekawe pod względem smaku danie kuchni wietnamskiej, jakim jest ca kho to. Tą tajemniczo brzmiącą nazwą określa się słodko-pikantną rybę przygotowywaną w glinianym garnku. Bazą tej potrawy są sumy, które marynuje się w sosie rybnym zmieszanym z cukrem i czarnym pieprzem. Po ugotowaniu daje to delikatne danie, które łączy karmelizowaną słodycz z niebanalnym smakiem rybnego sosu. 

Kuchnia wietnamska to całe mnóstwo smaków do odkrycia. Jest niezwykle ciekawa, smaczna i różnorodna, dzięki czemu jej dania doskonale sprawdzą się na wiele rożnych okazji. Do tych najłatwiej dostępnych należą na pewno sajgonki – obecnie gotowe sajgonki można kupić w wielu sklepach spożywczych. W różnych wariantach smakowych znajdziesz je np. wśród dań gotowych Asia Cook.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Górnicy z Pomorza
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2025 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij