
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoNiebanalna w smaku, aromatyczna i bajecznie kolorowa – kuchnia wietnamska zaskakuje swoją różnorodnością i w wyjątkowy sposób balansuje smaki słodkie, słone, kwaśne i pikantne. To kuchnia lekka i pełna świeżych składników, która cieszy się wciąż rosnąca popularnoscią na całym świecie. Co warto z niej spróbować? W tym artykule przedstawimy Ci kilka klasycznych, a także nieco mniej znanych dań, które po prostu muszą choć raz znaleźć się na Twoim talerzu.
Wietnam jest krajem bardzo zróżnicowanym i znajduje to odzwierciedlenie także w jego kuchni. Na jej rozwój wpłynęło w praktyce wiele czynników, od ukształtowania terenu, przez wpływy historyczne, aż po wielowiekowe tradycje. Ciekawostką jest to, że kuchnia wietnamska nieco różni się w zależności od regionu. Można podzielić ją na kuchnię południową Hanoi, środkową Hue i północną Sajgonu. Różnego rodzaju smaków i potraw jest więc do odkrycia naprawdę dużo. Zacznijmy jednak od klasyków.
Polacy mają kultowy rosół, a Wietnamczycy zupę pho. To aromatyczny bulion gotowany z dodatkiem takich przypraw jak cynamon, anyż i goździki. Podaje się go z makaronem ryżowym i dodatkami, np. kurczakiem, plasterkami delikatnej wołowiny, posiekaną kolendrą, cebulką lub szczypiorkiem. Danie często przyprawia się też sosem chili lub sojowym. Zupa pho wyróżnia się głębokim, orzeźwiającym smakiem. Wietnamczycy jedzą ją o każdej porze dnia i co ciekawe, nie do końca uważają ją za zupę.
Ciekawym daniem kuchni wietnamskiej jest też bahn mi, czyli kanapka przygotowywana na bagietce. To jedna z najpopularniejszych potraw typu street food, serwowana często na tętniących życiem ulicach dużych wietnamskich miast. Musisz wiedzieć, że kanapka bahn mi to prawdziwa sztuka kreatywności – Wietnamczycy podają ją bowiem na mnóstwo różnych sposobów. Wieprzowina, wołowina, kurczak, tofu, jajko sadzone, pasztet, czy ryba to tylko kilka z wielu możliwych opcji. Kanapki uzupełnia się też oczywiście warzywami, a także różnego rodzaju sosami.
Jak już wiesz, jednym z ważnych nurtów w kuchni wietnamskiej jest kuchnia Sajgonu. To właśnie z niej wywodzi się danie, które króluje wśród wietnamskich przekąsek, a mianowicie sajgonki. To niewielkie zawijane naleśniczki nadziewane farszem i maczane w sosach. Sajgonki występują w wielu wariantach smakowych i dwóch wersjach – smażonej i świeżej. Można spotkać zarówno sajgonki z mięsem, jak i z warzywami, a więc niemal każdy jest w stanie znaleźć wśród nich coś dla siebie.
Smażone sajgonki charakteryzują się złocistym kolorem i różnorodnością smaków oraz tekstur. Najczęściej znajduje się w nich mięso wieprzowe, warzywa, makaron z tapioki i wietnamskie grzyby, ale z powodzeniem można znaleźć też sajgonki z kurczakiem, tofu czy samymi warzywami.
Świeże sajgonki podaje się po zawinięciu, bez smażenia. W formie farszu często wykorzystuje się świeże warzywa, kurczaka, tofu czy krewetki.
Oczywiście kuchnia wietnamska to nie tylko znane klasyki, ale także nieco mniej popularne potrawy, których jednak również warto spróbować. W naszym zestawieniu najsmaczniejszych dań kuchni wietnamskiej musiały znaleźć się więc takie propozycje jak bun cha oraz ca kho to.
Czy wiesz, że do popularności kuchni wietnamskiej przyczynił się w 2016 roku pełniący wówczas funkcję prezydenta Stanów Zjednoczonych Barack Obama? Podczas swojej wizyty w Wietnamie zachwalał on właśnie potrawę bun cha.
Bun cha to w praktyce danie, na które składają się grillowane kotlety wieprzowe podawane w towarzystwie plasterków boczku, makaronu vermicelli i sosu, który stanowi połączenie sosu rybnego, marchewki i zielonej papai. Wszystko to często uzupełnia się również o chili i siekany czosnek.
Bun cha to potrawa o niezwykle oryginalnym smaku, która łączy w sobie nuty słodkie, pikantne i wędzone.
Miłośnicy nieoczywistych rozwiązań kulinarnych docenią na pewno ciekawe pod względem smaku danie kuchni wietnamskiej, jakim jest ca kho to. Tą tajemniczo brzmiącą nazwą określa się słodko-pikantną rybę przygotowywaną w glinianym garnku. Bazą tej potrawy są sumy, które marynuje się w sosie rybnym zmieszanym z cukrem i czarnym pieprzem. Po ugotowaniu daje to delikatne danie, które łączy karmelizowaną słodycz z niebanalnym smakiem rybnego sosu.
Kuchnia wietnamska to całe mnóstwo smaków do odkrycia. Jest niezwykle ciekawa, smaczna i różnorodna, dzięki czemu jej dania doskonale sprawdzą się na wiele rożnych okazji. Do tych najłatwiej dostępnych należą na pewno sajgonki – obecnie gotowe sajgonki można kupić w wielu sklepach spożywczych. W różnych wariantach smakowych znajdziesz je np. wśród dań gotowych Asia Cook.
Słuchaj w:

Artykuł sponsorowany

