
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoPodczas gali.
Pierzga, pomidory kiszone, olej lniany czy pączek z wiśnią to niektóre z produktów, jakie mogą od wczoraj (24.04.) posługiwać się certyfikatem marki lokalnej Komturia Natury. Lokalna Grupa Działania Ziemi Człuchowskiej w czasie uroczystej gali rozstrzygnęła pierwszy konkurs.
Komisja oceniała 22 wnioski, jednak w kilku przypadkach zostały one scalone i firmy otrzymały certyfikat za całokształt. W sumie prawo do posługiwania się marką lokalną Komturia Natury uzyskało 12 podmiotów, a 7 pozostałych - wyróżnienia z zaproszeniem do udziału w kolejnym konkursie.
- Wszystkie zgłoszone produkty, usługi i inicjatywy, bo takie trzy kategorie były, były świetnymi pomysłami. Zrobiliśmy wszystko, żeby starannie przeanalizować, wczytać się w uzasadnienia, w argumentację, a także posmakować produktów, które zostały zgłoszone i finalnie wybraliśmy te, które w najlepszy sposób spełniały kryteria przewidziane w regulaminie konkursu.
Grzegorz Brodziak
Mówi Weekend FM przewodniczący komisji Grzegorz Brodziak.
Pasieka pod Basztą ze Słupi w gminie Debrzno otrzymała trzy certyfikaty i jedno wyróżnienie. "Sama nie dowierzałam. Składałam wnioski z nadzieja, że chociaż jeden z naszych produktów zyska uznanie komisji" - mówi Weekend FM Natalia Kaszuba, która pasiekę prowadzi wraz z mężem. I zachwala samą ideę powołania do życia Komturii Natury:
- W tak małym okręgu jak ziemia człuchowska możemy pokazać coś fajnego, możemy stworzyć coś razem, wydać dobry produkt, dobrą usługę czy zrobić coś edukacyjnego fajnego i chcielibyśmy właśnie, żeby to było pokazane jakby wyżej, żeby docenili nas, zobaczyli, że potrafimy i żeby było to takie fajne.
Natalia Kaszuba
Poza certyfikatem, specjalny dyplom od Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej otrzymała Gorzelnia Gwieździn.
Kto dostał certyfikat Komturii Natury?
Wyróżnienia: Agroturystyka Dana za usługę noclegową (usługa), Ewa Kiedrowska za produkt woreczek babuni (rękodzieło), Fajna Fabryka Paweł Kopczak za puzzle w formie mapy powiatu człuchowskiego (produkt), Stowarzyszenie "Na Rzecz Rozwoju Miasta i Gminy Debrzno" za Wiedźmobranie (inicjatywa), Zielona Pracownia Małgorzata Laskowska (w kategorii usługa edukacyjna), Gospodarstwo Nasienne Zbigniew Kaszuba, Tłocznia Olejów "Smak Życia" za olej rzepakowy zimnotłoczony (produkt spożywczy), Pasieka pod Basztą za miód wielokwiatowy (produkt).
Słuchaj w: