
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoWarszawa. Branża mleczarska jest zagrożona paraliżem z powodu braku dostaw dwutlenku węgla. Jego producentami są - znane przede wszystkim z produkcji nawozów sztucznych - zakłady azotowe, które właśnie ogłosiły ograniczenie produkcji z powodu ekstremalnie wysokich cen gazu ziemnego.
Producenci żywności natychmiast zaapelowali do rządu o interwencję (zakłady azotowe to w większości spółki skarbu państwa) celem utrzymanie produkcji CO2 na poziomie gwarantującym płynność działania branży mleczarskiej oraz innych branż, gdzie dwutlenek jest wykorzystywany do pakowania produktów w atmosferze ochronnej oraz do chłodzenia i mrożenia produktów (jako tzw. suchy lód).
Słuchaj w: