
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoW sanepidach w naszym regionie dyżury pełnią grzyboznawcy.
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Jeśli chcecie mieć pewność, że zebrane przez Was okazy są jadalne, możecie skonsultować się z ekspertem w tej dziedzinie. W sanepidach w regionie dyżurują bowiem grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów:
- Jeżeli chcemy mieć pewność, czy grzyby są jadalne, czy nie, możemy się posługiwać atlasem, ale też są dyżury w inspekcji sanitarnej, u nas w Kościerzynie tak samo, grzyboznawcy czy klasyfikatora grzybów, bo klasyfikator grzybów jest od grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca od grzybów świeżych i suszonych i tutaj mamy też dyżury i można się do nas zgłosić i gratisowo otrzymać atest na grzyb świeże.
Elżbieta Spiczak-Brzezińska
Mówi Weekend FM grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Kościerzynie Elżbieta Spiczak-Brzezińska.
Borowiki, podgrzybki czy maślaki... Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszyli do lasów. O czym powinni pamiętać wybierając się na grzyby i na co zwrócić szczególną uwagę? O to grzyboznawcę z kościerskiego sanepidu Elżbietę Spiczak - Brzezińską pytała reporterka Weekend FM Klaudia Cieplińska - Bednarek:
Rozmowa z Elżbietą Spiczak-Brzezińską
Z grzyboznawcą z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie Elżbietą Spiczak-Brzezińską rozmawiała nasza reporterka Klaudia Cieplińska-Bednarek.

Słuchaj w:

Artykuł sponsorowany

