W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • środa, 15 września 2021 9:15

Kościerzyna

Chcecie mieć pewność, że zebrane grzyby są jadalne? Możecie bezpłatnie zasięgnąć porady eksperta (ROZMOWA)

W sanepidach w naszym regionie dyżury pełnią grzyboznawcy.

Chcecie mieć pewność, że zebrane grzyby są jadalne? Możecie bezpłatnie zasięgnąć porady eksperta ROZMOWA

grzyboznawca E. Spiczak - Brzezińska, fot. Klaudia Cieplińska - Bednarek

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Jeśli chcecie mieć pewność, że zebrane przez Was okazy są jadalne, możecie skonsultować się z ekspertem w tej dziedzinie. W sanepidach w regionie dyżurują bowiem grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów:

- Jeżeli chcemy mieć pewność, czy grzyby są jadalne, czy nie, możemy się posługiwać atlasem, ale też są dyżury w inspekcji sanitarnej, u nas w Kościerzynie tak samo, grzyboznawcy czy klasyfikatora grzybów, bo klasyfikator grzybów jest od grzybów świeżych, natomiast grzyboznawca od grzybów świeżych i suszonych i tutaj mamy też dyżury i można się do nas zgłosić i gratisowo otrzymać atest na grzyb świeże.

Elżbieta Spiczak-Brzezińska

Mówi Weekend FM grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Kościerzynie Elżbieta Spiczak-Brzezińska.

Dowiedz się więcej:

Borowiki, podgrzybki czy maślaki... Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszyli do lasów. O czym powinni pamiętać wybierając się na grzyby i na co zwrócić szczególną uwagę? O to grzyboznawcę z kościerskiego sanepidu Elżbietę Spiczak - Brzezińską pytała reporterka Weekend FM Klaudia Cieplińska - Bednarek:

Rozmowa z Elżbietą Spiczak-Brzezińską

Z grzyboznawcą z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie Elżbietą Spiczak-Brzezińską rozmawiała nasza reporterka Klaudia Cieplińska-Bednarek.


Chcecie mieć pewność, że zebrane grzyby są jadalne? Możecie bezpłatnie zasięgnąć porady eksperta (ROZMOWA)

O tej sprawie usłyszysz też w radiu Weekend FM.

Słuchaj w:

Chojnicach, Człuchowie i Tucholi na 99,30 FM
Kościerzynie na 91,7 FM
Bytowie na 105,8 FM
Miastku na 87,8 FM
Sępólnie Krajeńskim na 92,6 FM
Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Korytarze ekologiczne. Jak przemieszczają się zwierzęta i nie tylko?
Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Twoje zdrowie
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend w ogrodzie. Edycja jesienna

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2025 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij