W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno [x]

Zamknij okno  X

Reklama

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • galeria: 111
  • sobota, 20 lipca 2019 11:52

Tuchola:

Trwają 60. Dni Borów Tucholskich. Audycje Weekend FM z prosto z Tucholi

Plenerowe studio Weekend FM stanęło dziś w Parku Zamkowym w Tucholi.

fot. Sławomir Świetlik

Plenerowe studio Weekend FM stanęło dziś w Parku Zamkowym w Tucholi. Stąd Aneta Czupryniak relacjonuje 60. Dni Borów Tucholskich.

"Przyjeżdżajcie, las was powita, a ludzie ugoszczą"


Posłuchaj rozmowy z gospodarzami obchodów 60. Dni Borów Tucholskich, burmistrzem Tucholi Tadeuszem Kowalskim i starostą tucholskim Michałem Mrozem.

Rozmowa z burmistrzem Tucholi i starostą tucholskim

 

Pięć wiosek tematycznych funkcjonuje w powiecie tucholskim


W powiecie tucholskim funkcjonują wioski tematyczne. O tym opowiadały Renata Borowiecka Gutsze z "Ptasiej wioski" Adamkowo w gminie Kęsowo oraz Dorota Gromowska z "Wioski grzybowej" Krzywogoniec gmina Cekcyn.

Rozmowa o wioskach tematycznych

 

Na rowerze, na kajaku, na pieszo. Bory Tucholskie dla każdego


Gośćmi plenerowego studia Weekend FM byli Zygmunt Gajewski, organizator wypraw rowerowych po Borach Tucholskich oraz Michał Bucholc, który opowiadał o ofercie turystycznej dla seniorów.

Rozmowa o ofercie turystycznej Borów Tucholskich

 

O kuchni, hafcie i pochodzie borowiackim


Gośćmi plenerowego studia Weekend FM byli Marianna Weilandt i dyrektor Tucholskiego Ośrodka Kultury Piotr Mówiński. Pani Marianna jest znaną hafciarką, dziś jednak opowiedziała o tym, jak wyrabia się masło tradycyjną metodą. Piotr Mówiński mówił o Historycznym Pochodzie Borowiackim oraz o Dniu Folkloru Borowiackiego

Rozmowa o kuchni i pochodzie borowiackim

 

Chleb z masłem i "fiutem" oraz słodkości z Borów. Pomysły na kulinarną promocję Borów Tucholskich


Marzena Przytarska, rolniczka z Przyrowy w gminie Gostycyn mówiła o tym, jak wyrabia tradycyjne przetwory borowiackie, w tym tzw. "fiut", czyli syrop z buraka cukrowego. Wojciech Kociński mówił o pomyśle promowania Borów Tucholskich poprzez słodycze i lokalnych cukierników.

Rozmowa o kuchni borowiackiej


ZOBACZ SZCZEGÓŁOWY PROGRAM 60. DNI BORÓW TUCHOLSKICH


Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Komentarze do artykułu

Sport:

Reklama

Reklama

Polska i Świat:

Copyright © 2001-2018 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij