
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoObecnie najczęściej babka wielkanocna, jajka w przeróżnej postaci, żurek czy barszcz biały oraz sałatka.
Dziś świąteczne stoły uginają się od potraw, ale kiedyś na Kaszubach królowały proste dania W święta wielkanocne przygotowywano drożdżówkę i jajecznicę:
- Najważniejsza w pierwsze święto jest prażnica (jajecznica), na boczku jaja smażone - to jest podstawa. Kolejna rzecz to zylc (galaretka wieprzowa) kiedyś na stole był, leberka (wątrobianka), na obiad szmurowane (duszone w niskiej temperaturze) mięso świńskie, kaczka. Nie znano takich wymyślnych potraw, jak teraz.
Teresa Preis
Mówi Weekend FM Teresa Preis, prowadząca w Kościerzynie warsztaty o zwyczajach świątecznych.
Słuchaj w: