
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoOprócz festiwalu smaku były również występy artystyczne i warsztaty dla dzieci.
"Ruchanki", rogaliki, pasztet, czy kaczka i konfitura, a wszystko oczywiście z żurawiną... Ten "kaszubski rubin" królował wczoraj (10.10.) w Dobrogoszczy, w gminie Kościerzyna. Już po raz 10. odbył się tu Festiwal Żurawiny. W tym roku imprezie towarzyszyło hasło: "Jedz więcej żurawiny, będziesz zdrowy i szczęśliwy". O cennych właściwościach żurawiny mówi Weekend Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata", które było organizatorem wydarzenia:
- Szczególnie w takiej porze jesiennej to bardzo dużo witaminy C, żelaza, pektyn, ale żurawina jest antyrakowa, działa moczopędnie, nawet na prostatę. Wiele produktów z żurawiny już mamy, bo są i cukierki, czekolady, desery, galarety, też w postaci ucieranej do dodatkiem gruszki, ale można ją spotkać również w takich daniach, jak dzisiaj w tym konkursie.
Halina Rogińska
W zmaganiach kulinarnych jury zachwycił pasztet z kaczki z żurawiną. Oprócz festiwalu smaku były również występy artystyczne i warsztaty dla dzieci, a sam festiwal w Dobrogoszczy poprzedziły rowerowe rajdy.

Słuchaj w: