
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoA wszystko podczas III Otwartych Mistrzostw Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów w Rzewnicy.
Dwa lata temu wygrały ich pierogi z botwiną i fetą. Rok temu najwyżej ocenione zostały ich pierogi ze śliwką. W tym roku Koło Gospodyń Wiejskich „Nie tylko kobitki” z Bińcza, w gminie Czarne znów wygrało konkurencję na najsmaczniejsze pierogi. Ta odbyła się w sobotę (3.06.) podczas III Otwartych Mistrzostw Powiatu Człuchowskiego w Lepieniu Pierogów w Rzewnicy, w gminie Rzeczenica.
Komisja miała okazję degustować siedem różnych smaków, różnego wykonania, różnej prezentacji. Najlepsze według naszego składu okazały się pierogi z masą sernikową, czyli serniczek włożony w ciasto pierogowe. Naprawdę ja spotkałam się chyba pierwszy raz z taką formą i naprawdę okazał się jednogłośnie, jednogłośnie naprawdę najlepszy.
Roksana Bogusz
Mówi Weekend FM przewodnicząca jury Roksana Bogusz.
Konkurencję lepienia pierogów na czas wygrały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Słupi w gminie Debrzno, które w kwadrans przygotowały aż 206 sztuk. Jak to się udało? Mówi Barbara Lewińska, prezes KGW „Słupianie”.
Trzeba mieć wprawę, oczywiście. Mamy wspaniałą drużynę, panią do wałkowania ciasta. I to jest sukces. I zgrana ekipa, to jest najważniejsze. Zosia robi ciasto, a my tylko zawijamy i odkładamy i to jest wszystko. Koniec. Zawijamy ten sukces i zabieramy ze sobą do domu.
Barbara Lewińska
Tytuł pierogożercy przypadł Piotrowi Boguszowi z Człuchowa, który w dwie minuty zjadł aż 24 sztuki. Z kolei największego pieroga ulepiły panie z KGW w Pieniężnicy, w gminie Rrzeczenica. Ważył około 1370 gramów i – co najważniejsze – wytrzymał gotowanie.

Słuchaj w: