
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoSą te jadalne, niejadalne i trujące.
Krowiak podwinięty, czubajka kania, gąska zielona czy muchomor cytrynowy. W sumie 60 gatunków grzybów można obejrzeć dziś (12.10.) na wystawie w Nadleśnictwie Kościerzyna. Ekspozycję przygotował kościerski sanepid wspólnie z Lasami Państwowymi i Ligą Ochrony Przyrody. Jak szacują organizatorzy, wystawę grzybów obejrzy dziś około 800 osób.
- Mamy tu grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Niektóre, ze względu na swój wygląd, mogą wydawać się naprawdę niezwykłe - mówi Weekend FM grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kościerzynie Elżbieta Spiczak-Brzezińska:
- Niespotykane to są te, które wyglądają tak niesamowicie, może trochę inaczej, typu czasznica czy jakiś gałęziak, który kolorowe gałązki ma, czy np. szmaciak gałęzisty, który wygląda jak gąbka, mózg, więc to są takie inne grzybki do pooglądania, szczególnie dla dzieci, ale my zwracamy uwagę, żeby opowiedzieć dzieciom jak najdokładniej o jadalnych grzybkach i jak się je zbiera.
Elżbieta Spiczak-Brzezińska
Grzyboznawcy przypominają, że zbieramy grzyby dobrze wykształcone, u których widać charakterystyczne cechy dla danego gatunku. Grzyb wykręcamy z podłoża, by widzieć jego cały trzon. Nasze zbiory wkładamy do przewiewnego koszyka, a nie foliowej siatki, w której mogą się zaparzyć i uwalniać toksyny. W razie jakiejkolwiek wątpliwości warto też skorzystać z bezpłatnej porady ekspertów: grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów dyżurujących w sanepidach w regionie.

Słuchaj w: