
Artykuł sponsorowany
W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.
Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:
Zamknij oknoKonkurs kulinarny organizowany jest już po raz ósmy.
Danie "Chocinianek" urzekło jury. Koło Gospodyń Wiejskich Zielona Chocina wygrało powiatowy etap kulinarnych zmagań "Bitwy Regionów". Impreza odbyła się w sobotę (24.09.) we Wdzydzach, w gm. Kościerzyna. Konkurs kulinarny organizowany jest już po raz ósmy. Do tej pory jednak odbywał się on na szczeblach wojewódzkich. Teraz po raz pierwszy odbył się w formule powiatowej - mówi Agata Żemetro z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Jak dodaje, celem konkursu, jak i całej tej imprezy jest promocja produktu polskiego oraz tego, co nasi rolnicy i lokalni przetwórcy wyprodukują:
- Powinniśmy tez pamiętać o tym, że Koła Gospodyń Wiejskich też są producentami. Są wpisywane na listę do rejestru producentów rolnych i jako koła, jako przedsiębiorcy, no bo można też tak traktować nasze panie, produkują wyśmienite przetwory, dżemy, pieką ciasta.
Agata Żemetro
We Wdzydzach swój kunszt kulinarny zaprezentowało wczoraj osiem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatów: kościerskiego i chojnickiego.
Zwyciężyło danie Koła Gospodyń Wiejskich z Zielonej Chociny:
- Miałyśmy dzisiaj pierś z kaczki z kapustą czerwoną i do tego ciszkę ziemniaczaną, tradycyjną kaszubską ciszkę.
- Co to jest ciszka?
- Są to ziemniaki z kaszą jęczmienną.
- Ziemniaki są, jest kasza jęczmienna i płatki, no i oczywiście sól. Była podana z boczkiem i z cebulką na smalcu.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Zielonej Chociny
"Chocinianki" będą reprezentować nasz region w kolejnym etapie zmagań kulinarnych. Dodajmy, że drugie miejsce na powiatowym szczeblu"Bitwy Regionów" zajęły wczoraj panie z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego "Kościerska Chata" serwując lina w śmietanie z żurawiną. A na trzecim miejscu uplasowały się reprezentantki KGW Wąglikowice podając ryż z białym sosem.
Słuchaj w: