W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO) zmieniamy naszą Politykę Prywatności i Regulamin Portalu.

Prosimy o zapoznanie się ze zmianami. Więcej informacji na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz tutaj:

Zamknij okno
Zamknij okno  X

Radio Weekend

Słuchaj on-line:

Słuchaj Radia Weekend

Teraz Gramy (graliśmy wcześniej):

.

.

Na antenie:

.

.

Napisz do nas:

  • wtorek, 10 marca 2015 9:35

Walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach

W dniu 5 marca w ratuszu odbyło się walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach, podczas którego podsumowano działalność Banku w 2014 roku. Na 22 członków obecnych było 18. Przewodniczącym zebrania został Arseniusz Finster, prezes zarządu.

Walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach

fot. UM Chojnice

W ubiegłym roku Bank Żywności w Chojnicach współpracował ze 135 organizacjami oraz 3 tysiącami wolontariuszy. Od producentów i dystrybutorów żywności, a także z czterech zbiórek żywności pozyskano 533,3 tony pożywienia. Natomiast z programu POPŻ 118,5 tony. Łącznie pozysk wyniósł 651 ton żywności, spośród których wydano 610 ton. Rozdysponowano również 183 tony owoców i warzyw, których dystrybucja została objęta embargiem. Ponadto zorganizowano wyjazd edukacyjny dla dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 do jednego z sadowników dostarczających owoce do Banku.

Suma bilansowa w roku 2014 wzrosła w stosunku do roku poprzedniego o 53 proc. Głównym powodem tego podwyższenia był duży stan zapasu magazynowego na ponad 113 tys. zł. Po stronie pasywów odnotowano wzrost funduszy własnych. Powodem tego jest wynik finansowy wynoszący 77.706,99 zł.  Odnotowano spadek przychodów działalności statutowej o 21 proc. oraz kosztów statutowych o 23 proc. W związku z tym, że spadek kosztów statutowych jest większy niż spadek przychodów, wynik finansowy na działalność statutową jest większy o 17 proc. niż w roku ubiegłym. Ponadto spadły koszty administracyjne – o 17 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Zmniejszyło się zużycie materiałów i energii oraz obniżyły się koszty podatków i opłat o 33 proc. Spadły również koszty z tytułu usług obcych o 17 proc. oraz wynagrodzenia o 15 proc. mimo, że skład osobowy pozostał taki sam (4 osoby). Jedynym kosztem w kosztach administracyjnych, który wzrósł była amortyzacja.

Na początku roku 2014 Bank Żywności otrzymał z Federacji Polskich Banków Żywności 6 tys. zł stanowiące zwrot kosztów z programu realizowanego w 2013 roku. Dotacje z Urzędu Marszałkowskiego i Wojewódzkiego wyniosły 24 tys. zł, natomiast pozostałe przychody w wysokości 5.821 zł stanowiły darowiznę od osób prawnych i fizycznych. Dodatkowo otrzymano 1166 zł z tytułu „1%”. Na koniec roku 2014 Bank nie posiadał żadnych zobowiązań.

W ubiegłym roku Bank Żywności przeszedł jedną kontrolę z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego i dwie z Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.

Podczas walnego zebrania przegłosowano kilka uchwał wśród których jedna dotyczyła zwiększenia wysokości składek członkowskich o 10 proc.

Wszelkie materiały (w szczególności informacje lokalne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zabronione jest bez zgody Redakcji Radia Weekend FM/portalu weekendfm.pl wyrażonej na piśmie pod rygorem nieważności: kopiowanie, rozpowszechnianie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach informacji, danych, materiałów lub innych treści poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym.

Podcasty Weekend FM

Kafelek audycji: Opowiem Ci historię
Kafelek audycji: Weekend w lesie
Kafelek audycji: Sportowy Weekend w Weekend FM
Kafelek audycji: Weekend w ogrodzie

Sport:

Ostatnio dodane artykuły:

Copyright © 2001-2024 Radio Weekend, PETRUS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu - polityki prywatności - polityki plików cookies
Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności. zamknij